Utlandsspioneri!

Känner du igen denna brottsrubricering? Vet du vad den innebär? Mkt kort vill jag förklara hur jag uppfattat dess yttersta avsikt. Och frågan blir: Kan du och jag komma att bli anklagade…

I olika sammanhang talas om mellanstatliga organisationer. En del av oss har aldrig ens hört namnet.

En mellanstatlig organisation är en samarbetsorganisation byggd av medlemsstater, ex FN och NATO. Den nya lagen om utlandsspioneri sägs ha för avsikt att skydda förhållandet mellan Sverige och de mellanstatliga organisationer vi är medlemmar i. Att avslöja något som kan skada detta förhållande eller organisationen, blir förbjudet och lagförs som ett brott.

Vad innebär då skada…? Kan förmedlandet av något om ex FN, ena stunden anses vara ren info, för att i nästa stund, anses vara skadande och därmed utgöra utlandsspioneri?

När svensken Anders Kompass för en tid sedan avslöjande FN-medarbetares sexköp, med barn inblandade, i länder där FN arbetade, väckte det internationell avsky. Men samtidigt ledde det till att han blev ifrågasatt avs sin lojalitet mot sin arbetsgivare. Hur hade denna lag kunnat påverka detta fall?

Hur kommer vi ”hanteras”, som kanske vill kritiserar ex NATO, vad kommer vi att få skriva? Om denna lag införs, får vi då överhuvudtaget uttala våra tvivel på NATO-medlemsskap? Eller skall dessa tvivel jämställas med att vi undergräver förtroendet för NATO?

Detta är bara ett av de nu tätt duggande lagförslagen, som kommer och som har som resultat (eller är det avsikt…) att yttrandefrihet allt mer undergrävs.

VAKNA och RÖSTA RÄTT!

Länkar:

Det är Sveriges förhållande till mellanfolklig organisation eller annan stat som ska skyddas genom att det föreslås bli kriminellt att berätta om förhållanden som kan skada. /Sveriges Radio

Flera medieaktörer har protesterat mot förslaget som innefattar att den som publicerar hemliga uppgifter ska kunna straffas för utlandsspioneri, genom att yttrandefrihets- och tryckfrihetsförordningen ändras. /Expressen

Mediernas kritik mot förslagen är mycket hård. I ett gemensamt remissvar skriver fyra chefredaktörer i Bonnierkoncernen att förslagen påminner om de inskränkningar i tryckfriheten som infördes av nazi-Tyskland på 1930-talet:
”Den föreslagna lagen kan enkelt användas för att erodera den grundval som tryck- och yttrandefriheten är för ett fritt samhälle”. /Publikt

Kommentera


NOTIS: Alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.